Dzień Zdrowej  Kanapki

22.01.2014r. w SP w Nadarzynie  klasy IV i klasa V c dla uczniów naszej szkoły przygotowały  Dzień Zdrowej  Kanapki pod hasłami:

Pieczywo razowe jest zdrowe,  Kto soki pije, ten długo żyje.

Dzień rozpoczął się od apelu, podczas którego uczniowie klasy IV b przedstawili zasady prawidłowego odżywiania. Podkreślili ogromną rolę śniadania, które dostarcza energii na cały dzień. Zwrócili uwagę na to, czego należy unikać, aby zdrowo się odżywiać oraz jak ważny jest sport dla rozwoju organizmu.

Pamiętając o tym, że śniadanie musi być pożywne, ale powinno być również przyjemnością, z ogromnym zapałem przygotowano w klasach kanapki, które następnie poczęstowano wszystkich uczniów.  Przygotowane zostały  kanapki bogate w witaminy i barwne kolory. Duży nacisk położyliśmy na właściwy dobór produktów korzystnych dla zdrowia oraz estetykę wykonania. Znalazły się na nich ogórki, pomidory, szczypiorek oraz nabiał. Kanapki wyglądały smakowicie, wszyscy zjedli je z wielkim apetytem. Były to wspaniałe zajęcia uczące nas samodzielności i zdrowego odżywiania. Uczniowie mogli także poczęstować się soczkami, za które serdecznie dziękujemy Firmie Flesch. Uczniowie przygotowali gazetki o zdrowym odżywianiu oraz napisali wiersze.

Lubię chleb razowy,

bo jest smaczny i zdrowy.

Zawiera cenne wartości odżywcze,

dla naszego organizmu pożyteczne-oczywiście.

Duża ilość błonnika daje uczucie sytości,

dlatego nie musimy bać się otyłości.

Jego cenne witaminy

sprawiają, że mamy uśmiechnięte miny.

Nasze serce bije jak dzwon,

bo sprawcą tego jest on.

Dlatego jedz chleb razowy,

jeżeli chcesz być silny i zdrowy!

W ramach realizowanych przez szkołę programów zdrowotnych chcieliśmy podkreślić, że  nauka to naprawdę ciężka praca. Sprawne funkcjonowanie dziecka w szkole, pod względem intelektualnym i fizycznym, w dużej mierze zależy od właściwego odżywiania. Niedobory składników odżywczych mogą być powodem kłopotów szkolnych i zdrowotnych.

Etap szkolny w rozwoju dzieci jest niezwykle ważny. To czas szybkiego dojrzewania zarówno fizycznego, jak i umysłowego, a zdrowie i dobre samopoczucie dziecka są kluczową sprawą dla tego procesu. I dlatego właśnie tak ważną rolę odgrywa właściwe odżywianie.

Procesy zachodzące w organizmie wymagają stałego zaopatrywania w niezbędne składniki pokarmowe. Niedobory w tym zakresie mogą prowadzić do niedokrwistości, zmniejszenia odporności, co z kolei jest przyczyną częstych infekcji, osłabienia oraz ogólnie złego stanu zdrowia. Dzieci są wówczas apatyczne i niechętne do podejmowania wysiłku. A wszystkim zależy, aby wyniki w nauce były jak najlepsze.

 

Przykładowe posiłki:

Na początek dnia

Doskonałym pomysłem na śniadanie jest tradycyjna owsianka z dodatkiem orzechów, zaś wiosną i latem godne polecenia jest musli z dodatkiem świeżych owoców. Uzupełnieniem powinna być np. porcja białego sera ze szczypiorkiem i papryką, jajko na twardo lub jajecznica, albo też kanapka z pastą z wędzonej ryby czy z warzyw strączkowych z ogórkiem kwaszonym i papryką. Oczywiście pożądanym dodatkiem powinny być warzywa czy świeży sok warzywny.

Drugie śniadanie

Kolejnym ważnym, a często bagatelizowanym posiłkiem jest drugie śniadanie, na które zwykle przygotowujemy dziecku owoce i kanapki. Te ostatnie - im bardziej kolorowe i urozmaicone, tym bardziej będą zachęcać do jedzenia. Apetycznymi dodatkami mogą być m.in. liście sałaty, cykoria, różnokolorowa papryka, ogórki, rzodkiewki, kiełki. Do śniadanka można dołożyć obrane marchewki lub pokrojoną paprykę. Do picia najlepsza i najwygodniejsza jest woda. Czasem można też dodać jednodniowy soczek np. marchewkowy.

Dziękujemy wszystkim wychowawcom klas za pomoc w organizacji dnia:

p. M. Nowak, p. O. Woś, p. M. Borowskiej, p. M. Nowickiej-Prusakiewicz oraz

p. E. Przewłockiej, a także rodzicom, którzy zaangażowali się w akcję: p. A. Czyż, p. E. Sych.

 

M. Nowicka-Prusakiewicz

SP Nadarzyn