Dnia 17 października  w naszej szkole odbyła się akcja  profilaktyczno-zdrowotna „Owocowy dzień” pod hasłem: 

„Jemy jabłka”

Każdy z nas je lubi, choć nie każdy zjada.

Uczniowie z koła przyrodniczego klas IV oraz z klasy V c przyozdobieni hasłami zachęcali do degustacji tych rodzimych owoców. Jesień to pora roku, kiedy szczególnie ważna jest dobrze dobrana, zbilansowana dieta. Jabłka neutralizują toksyczne substancje, obniżają poziom „złego” cholesterolu i wspomagają prawidłowe trawienie. To także dobre owoce na odchudzanie i urodę. Zawierają wiele witamin, jednak najważniejszą jest witamina C. Najwięcej jest jej pod skórką, dlatego trzeba zjadać jabłka surowe lub gotowane czy pieczone ze skórką.  Witamina C przyda się nam wszystkim, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy.

Rodzime dary jesieni są smaczne, zdrowe i najlepsze.

To przecież żaden wysiłek, a słodka przyjemność, więc jedzmy je ze smakiem.

 

Ewa Przewłocka