„LEKCJA O ZDROWEJ ŻYWNOŚCI NA ZAJĘCIACH TECHNICZNYCH’’

W maju klasy szóste na zajęciach technicznych z panią Renatą Kuleszą przygotowywały potrawy z owoców i warzyw promując zdrową żywność. Klasy podzieliły się na grupy, aby móc sprawnie przygotować sałatki oraz kanapki z produktów przyniesionych z domu.

Zajęcia miały na celu uświadomić uczniom jak ważne jest zdrowe odżywianie. To, co jemy ma ogromy wpływ na nasze zdrowie. Nasze przyzwyczajenia żywieniowe nie zawsze odpowiadają potrzebom organizmu. Najczęściej jemy szybko i "byle jak". Nie zwracamy uwagi na wartości odżywcze, jakie nam są potrzebne do prawidłowego rozwoju, a jakie dane produkty nam je dostarczają. Jemy po prostu to, co lubimy. Ale czy to jest zdrowe? Zdaniem żywieniowców, powinniśmy zwracać większą uwagę na to, co jemy. Żywić zdrowo powinniśmy się w każdym okresie życia.

Wszystkim uczniom sprawiło to wielka radość. Teraz wiemy, na czym polega zdrowe odżywianie i co jeść, by być zdrowym.

Oliwia Rostkowska kl. VIA